Opis filmu "Czym nas trują?":
Mięso końskie oznaczone jako wołowina. Miód rozcieńczony tanimi syropami cukrowymi. Podrabiana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Przestępczość żywnościowa to wielomiliardowy przemysł, który wpływa na wszystko, od najtańszego do najdroższego składnika.Dane wskazują, że nawet 10% tego, co jemy, jest zafałszowane. „To, co wiemy na pewno, to to, że oszustwa związane z żywnością rosną wykładniczo i są coraz bardziej niepokojące”, mówi jeden z adwokatów konsumentów. Syndykaty przestępcze infiltrują globalny łańcuch dostaw żywności, podważając zdolność konsumentów do ufania temu, co jest na etykiecie i co trafia na ich talerze. We Włoszech całe sektory przemysłu spożywczego są kontrolowane przez mafię. Na całym świecie dobrze zorganizowane sieci przestępcze współpracują ze sobą w celu penetracji złożonych łańcuchów dostaw. Oszustwa sięgają od celowego błędnego etykietowania gorszych produktów w celu ukazania ich jako produktów premium, po zastępowanie jednego produktu spożywczego czymś zupełnie innym. Zyski są ogromne. Ale jakie są zagrożenia dla konsumenta? Jak możemy zidentyfikować oszustwa w branży spożywczej? A co można zrobić, aby to powstrzymać?
Benedicte Delfaut. Korespondentka zagraniczna w Moskwie, Rzymie i Londynie Bénédicte relacjonowała konflikty w Iraku i Czeczenii. W latach 2012-2013 kierowniczka działu dokumentalnego w KM Productions, reżyseruje filmy dokumentalne o charakterze historycznym i śledczym. „The Lusitania Sinking”, „Watergate”, „The First Gulf War” i „Tobacco Inc, przemysłowe kłamstwo” dla kanału RMC Decouverte były dystrybuowane w ponad 20 krajach.